A természet adta minőség

Kizárólag minőségi borokat készítünk, melyek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot. Erre utal borászatunk szlogene is: "A természet adta minőség". Már a szőlőtermesztés szakaszában nagyon figyelünk arra, hogy minimalizáljuk a permetezést, és kizárólag természetes illetve tradicionális anyagokat használjunk. Mindez több időt és energiát igényel részünkről, de hiszünk abban, hogy boraink természetességének megörzése, fontos fogyasztóink és a jövő számára is.

Következő

Dupla zamat

Minőségi boraink egyik garanciáját a következő képpen lehetne megfogalmazni: felező termés - dupla zamat. Ez alatt azt értjük, hogy a szőllőérés korai szakaszában, a termés felét levágjuk, ezáltal a megmaradt szőlő, sokkal zamatosabb lesz. Vagyis a minőséget helyezzük előnybe a mennyiséggel szemben.

Következő

Vulkanikus kőzet

A másik fontos jellemzője borainknak, hogy a Túrterebes hegy vulkanikus kőzeteken terül el. Boros berkekben közismert tény, hogy a vulkankius kőzet javítja a borok karakterét, vagyis pozitívan hat élvezeti értékükre.

Következő

Galéria

Oklevelek

A Reizer borászat minden évben számos borversenyt nyer, már több, mint 100 arany vagy ezust dijat tudhatunk magunkénak, kulönösen nagyra értékelik a bírák vörös borainkat. Íme néhány oklevél:

Szőlőfajták

Merlot

A merlot, világfajtának tekinthető vörösborszőlő. Ősi, francia fajta, feltételezetten Bordeaux-ból származik. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös, bársonyosan csersavas, száraz minőségi vörösbor, amely már rövid érlelési idő után élvezhető. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna-aroma érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető. A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.
A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.

Milyen ételekhez fogyasszuk?

Az ételek és borok párosításában a merlot igen sokoldalú. Lágyabb, gyümölcsösebb, vagy fiatalabb változatai remekül illenek a tengeri halakhoz, lazachoz, vagy gombás, zöldséges ételekhez. A kicsit testesebb merlot borok a kagylók, rákok, de a fehérjedús húsos szalonna vagy füstölt sonka méltó kísérője. A hűvösebb termőterületeken készített savasabb, vagy hosszabb hordós érlelésű borai kitűnően illenek a marha-, borjú-, vad-, és bárányhúsokhoz. A csípős ételekben megjelenő kapszaicin felerősíti a merlot borok alkoholosságát, mellettük íze savasabb, kesernyésebb. Egyetlen ételcsoport van, amelyekhez kifejezetten nem illik: az erős, érett sajtokhoz, főként a kéksajtokhoz nem ajánlott, mert ezek a sajtok tönkreteszik a bor gyümölcsös ízét.

Cabernet sauvignon

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort.
A fajta népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének – a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot –, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető. A cabernet sauvignon név napjainkban már nem csak egy szőlőfajta és a belőle készült bor megnevezése, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely magát adja el.
A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány. A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba. A cabernet sauvignon bora általában nagytestű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.

Milyen ételekhez fogyasszuk?

A testes, magas csersavtartalmú bor kiválóan fogyasztható sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

Sauvignon Blanc

Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető. Illatában a zöld növényi jegyek a dominánsak zöld csalán és vágott fű illatjellemzőkkel. A relatív intenzív savtartalom a korai fehérhúsú gyümölcsök felé terelik az ízvilágot. Leginkább zöld héjú alma és egres képleteivel írható le a kóstolási íz. Ezen felül még felfedezhetjük aromáiban a bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető ízeket is.

Milyen ételekhez fogyasszuk?

A Sauvignon Blanc fogyasztható mindenféle pikáns szósszal leöntött fehér húshoz, halhoz, rántott brokkolihoz és minden olyan fantáziadús ételhez, melyben dominál valamilyen markáns zöldfűszer például a kapor, a kakukkfű, a bazsalikom stb.

Rajnai rizling

A rajnai rizling németországi eredetű borszőlőfajta, a világon az egyik legelterjedtebb.
A szőlőfajta tőkéje erősen növekvő, vesszőinek sűrűsége közepes, vesszői merevek és hengeresek. Fürtje kicsi, tömött, hengeres, kicsit kúpos, gyakran szabálytalan alakú. Termőképessége közepes
Színe zöldessárga, időnként szalmasárga, érett boroknál arany. Illata összetéveszthetetlenül komplex, nemes gyümölcsösség jellemzi. Gyakran hasonlítják sárga- vagy őszibarackhoz, rózsához és almához. Az érett rizlingeknél mandulás jegyek is megjelenhetnek. Ízvilágát tekintve a savak, a test és az extraktok harmóniája, általában közepes alkoholtartalommal. Erőteljes, csiszolt aromák, hol virágosak vagy mézesek, hol acélosak vagy különböző minerális jegyeket hordoznak. A rizling azon kevés szőlőfajták egyike, amelyből bármely édességi kategóriában, a száraztól az édes desszertborig, születnek csúcsborok.

Milyen ételekhez fogyasszuk?

Ideális aperitif bor, gazdag levesek, savasabb változata nehezebb káposztás, paprikás ételek, roston sültek kísérője.

Kapcsolat

Ha szeretné megkostolni a borainkat, vagy rendelni valamilyen kulonleges alkalomra (pl. eskuvo), vegye fel velunk a kapcsolatot.
Telefonszám: +40 743 463 158
Emailcím: reizer_gergo@yahoo.com